Gijs van der Heijden kent de agrarische sector als geen ander. Hij groeide op een melkveebedrijf in Boxtel op en ontwikkelde een brede interesse voor de landbouw en alles wat daarbij komt kijken. Tegenwoordig helpt hij als ROM-medewerker bij DLV Advies boeren met vergunningaanvragen en berekeningen horende bij die aanvragen. “Ik ondersteun agrarische ondernemers door te zoeken naar mogelijkheden om hun plannen te realiseren. De uitdaging? De steeds veranderende wet- en regelgeving”, vertelt Gijs enthousiast.
Bij DLV Advies werken verschillende specialisten samen om agrariërs te helpen. Projectleiders maken de strategische afwegingen met de klant, waarna het plan bij Gijs terechtkomt. “Stel, een veehouder wil een nieuwe stal bouwen. De projectleider zet de plannen van de veehouder op papier en ik zorg ervoor dat de juiste vergunningen worden aangevraagd. Dat betekent veel contact met collega’s, gemeenten en omgevingsdiensten om alles in goede banen te leiden.”
Gijs houdt wel van een uitdaging. En dat is maar goed ook, want in zijn werk moet hij constant schakelen. “Iets wat twee jaar geleden nog heel normaal was, kan nu ineens onmogelijk zijn. Dan is het aan mij om te kijken: hoe krijgen we het wél voor elkaar? Hoe zorgen we ervoor dat een ondernemer door kan met zijn plannen, binnen de grenzen van de wet?”
Zo heeft een recente uitspraak van de Raad van State op 18 december 2024 de natuurwetgeving op z’n kop gezet. “Dat heeft invloed op bijna elke vergunningaanvraag die we doen”, zegt hij. “Net wanneer je gewend bent aan de regels, veranderen ze weer. Maar dat houdt het ook interessant!”
Gelukkig staat hij er niet alleen voor. Binnen DLV Advies is samenwerking vanzelfsprekend. “Niemand weet hier alles, maar we helpen elkaar snel en efficiënt. Als ik voor mijn vergunning bijvoorbeeld een vraag heb over bouwtechnische aspecten, kan ik direct schakelen met een collega die daar meer van weet. Dat maakt het werk leuk en dynamisch.”
Voor Gijs draait goed boeren om binnen de kaders van de regelgeving te blijven en rekening te houden met de omgeving. “Boeren moeten de kans krijgen om hun bedrijf te runnen op een manier die bij hen past. Natuurlijk binnen de wet- en regelgeving, maar ook met oog voor de omgeving. Goed boeren betekent niet één bepaalde manier van werken, maar de ruimte krijgen om zelf keuzes te maken. Dat kan biologisch boeren zijn, maar ook investeren in innovatieve stalsystemen of duurzame technieken. Zolang een ondernemer zoekt naar de beste oplossing voor zijn bedrijf, is hij of zij goed bezig.”
“Iets wat twee jaar geleden nog heel normaal was, kan nu ineens onmogelijk zijn. Dan is het aan mij om te kijken: hoe krijgen we het wél voor elkaar? Hoe zorgen we ervoor dat een ondernemer door kan met zijn plannen, binnen de grenzen van de wet?”
Als het aan Gijs ligt, krijgen boeren in de toekomst meer regie over hun bedrijfsvoering. “Op dit moment bepaalt de overheid vaak hoe iets moet en moet de ondernemer zich daar maar naar schikken. Ik zou liever zien dat er gestuurd wordt op doelen in plaats van op middelen. Geef boeren de vrijheid om zelf de beste oplossing te kiezen. De één investeert in natuurinclusieve landbouw, terwijl de ander zich juist focust op de emissiereductie en weer een ander die het gewoon allebei oppakt. Als je ondernemers de ruimte geeft, komen ze met slimme en duurzame oplossingen.”
En daar speelt DLV Advies een belangrijke rol in. “Wij helpen ondernemers door kansen in beeld te brengen, problemen vroegtijdig te signaleren en samen te zoeken naar haalbare oplossingen. Want uiteindelijk draait het erom dat boeren kunnen blijven doen waar ze goed in zijn: ondernemen en vooruitkijken.”
DLV Advies Uden
Oostwijk 5
Postbus 511
5400 AM Uden
info@dlvadvies.nl
0413 33 68 00
Op basis van een onderzoeksrapport naar emissiearme stallen heeft het kabinet besloten de werking van emissiearme rundveestallen op nul te stellen. Dit kan grote gevolgen hebben voor boeren met emissiearme stallen en voor bedrijven die vergunningen willen aanvragen. Lees meer
Werken bij DLV Advies betekent afwisseling, veel vrijheid en volop kansen om je doelen te bereiken. Je werkt voor het grootste agrarische adviesbedrijf dat betrokken is bij de nieuwste innovaties in de agrarische sector op het gebied van onder andere emissiebeperking, mestbewerking en energie. DLV Advies werkt landelijk en is marktleider als het gaat om advisering aan agrarisch ondernemers binnen de varkens- en rundveehouderij en agrarische bouw.