werken bij DLV Advies

Erik: 'Vraagbaak duurzame energie boven de rivieren'

Ruim 3 jaar geleden maakte de net afgestudeerde Erik de Jonge zijn entree bij DLV Advies. Op LinkedIn deelde hij zijn interesse in duurzame energieprojecten. Een collega benaderde hem en uiteindelijk sprak hij met Joan van den Heuvel, productmanager Energie, over een mogelijke samenwerking. Erik, afgestudeerd met een diploma in Milieukunde en zijn afstudeerproject gericht op duurzame energie in de agrarische sector, heeft sindsdien een opmerkelijke carrière bij DLV Advies doorgemaakt. 

WAT BETEKENT MET DE POTEN IN DE KLEI VOOR:

Erik de Jonge

“Wat me aantrok in de organisatie is de vrijheid en ruimte die we krijgen om ons vakgebied te verkennen en onze eigen projecten op te pakken,” begint Erik het gesprek. Vandaag de dag is hij specialist op het gebied van zonne- en windenergie en speelt hij een belangrijke rol bij DLV Advies door klanten te adviseren over energieopwekking, -opslag, -besparingen en verduurzaming. In dit interview duiken we dieper in het verhaal van Erik, delen we zijn ervaringen en ontdekken we zijn visie op de toekomst van duurzame energieprojecten.

Boven de rivieren 

In de noordelijke en oostelijke regio’s van Nederland is Erik, samen met zijn collega’s, het aanspreekpunt en de drijvende kracht achter duurzame energieprojecten. “Eigenlijk alles boven de rivieren.” De jonge projectleider loopt eerst een aantal maanden mee met collega’s waar hij aan verschillende projecten samenwerkt. Hij merkt al snel op dat zijn interesse met name ligt bij zon- en windenergie, een passie die werd aangewakkerd door een bijzonder project bij melkveehouder Henry van Rulo.

Eerste grote project 

Zijn eerste grote zelfstandige project markeert een mooie start in zijn carrière. “Bij melkveehouder Henry van Rulo hebben we zonnepanelen geïmplementeerd in combinatie met een windmolen. Zo hebben we niet alleen bijgedragen aan duurzaamheid, maar ook aan een aanzienlijke jaarlijkse besparing van maar liefst €3.000 op zijn elektriciteitskosten gerealiseerd. Dit project was een eyeopener en een geweldige kans om te laten zien wat we als DLV Advies kunnen bereiken. Alles zat mee, en daarbij was de samenwerking met Henry van Rulo ook erg prettig. Dan val je wel direct met je neus in de boter,” vertelt Erik. “Iedere regio en iedere ondernemer heeft specifieke uitdagingen en kansen. Dit project heeft me laten zien hoe mooi maar ook cruciaal het is om dit soort maatwerk vraagstukken aan te pakken.”

Een accu voor energie-opslag 

Wanneer een ondernemer heeft gekozen voor zonne- of windenergie, wanneer wordt het dan logisch om ook een accu voor energieopslag toe te voegen? Wat zijn de situaties waarin dit een verstandige stap kan zijn? Erik: “Goede vraag. In het geval dat een ondernemer al investeert in zonne- of windenergie, wordt het logisch om een accu voor energieopslag toe te voegen wanneer er een overschot aan opgewekte energie is dat niet direct wordt verbruikt of teruggeleverd aan het net. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op momenten dat de zon schijnt en de wind waait, maar het energieverbruik in het bedrijf laag is.”

Salderen rendabeler dan opslag 

“De meeste van onze klanten hebben echter kleinverbruikaansluitingen,” vervolgt Erik. “Voor hen blijft salderen financieel aantrekkelijker. Energieopslag is momenteel vaak nog kostbaar en wordt pas rendabel als er substantiële hoeveelheden overtollige energie zijn die anders verloren zouden gaan. Bij klanten met een grootverbruikaansluiting kan energieopslag echter wel een zinvolle toevoeging zijn, vooral als er verplichtingen zijn met betrekking tot energiebesparing of wanneer ze een groot overschot aan duurzame energie genereren dat kan worden opgeslagen en later gebruikt.”

Energie-besparingsplicht 

“Onlangs hebben we bij een klant met een grootverbruikaansluiting een vergelijkbare situatie beoordeeld. Ik ging hier naartoe omdat de klant nog moest voldoen aan de energiebesparingsplicht.” De energiebesparingsplicht is een verplichting die van toepassing is op bedrijfslocaties met een jaarlijks energiegebruik vanaf 50.000 kWh (elektriciteit) of 25.000 m3 (aardgas-equivalent). Deze bedrijven zijn verplicht alle energiebesparende maatregelen uit te voeren die zich binnen 5 jaar terugverdienen. “Door het herinrichten van zijn energieverbruik, bespaart deze klant nu jaarlijks maar liefst €2.000 op zijn energierekening. In dit geval kan een accu een geschikte oplossing zijn, gezien de aanzienlijke besparingen en het grote energieverbruik.”

“Uitdagingen zijn er zeker bij het implementeren van duurzame energieprojecten. Het mooie is dat we bij DLV Advies met multidisciplinaire teams werken om dit aan te pakken.”

Tussenkastje 

“Een andere interessante ontwikkeling die we bij DLV Advies toepassen om energieverbruik verder te optimaliseren, is het gebruik van slimme tussenkastjes voor akkerbouwers. Deze kastjes tonen in real-time de beschikbaarheid van duurzame energieopwekking, zoals zonne-energie. Hierdoor kunnen ze beslissen wanneer het rendabel is om bepaalde machines die veel energie verbruiken in- of uit te schakelen. Stel je voor dat er overdag veel zonlicht is en de zonnepanelen veel elektriciteit produceren. In plaats van deze machines te laten draaien op reguliere stroom, is het financieel voordeliger om de machines op dat moment uit te schakelen en de duurzaam opgewekte elektriciteit te gebruiken. Dit kan aanzienlijk schelen in het energieverbruik en de kosten voor de ondernemer.”

Multidisciplinair team 

Op de vraag of Erik nog uitdagingen ziet voor de toekomst in de agrarische sector is hij heel duidelijk: “Uitdagingen zijn er zeker bij het implementeren van duurzame energieprojecten. Het mooie is dat we bij DLV Advies met multidisciplinaire teams werken om dit aan te pakken. Boeren willen echt graag duurzame energieprojecten uitvoeren, zoals zonnepanelen of windturbines, maar dit vergt vaak aanpassingen aan hun bestaande infrastructuur en overleg met netbeheerders. Elk project is uniek en vereist aandacht voor specifieke details. Dat kan variëren van de dakconstructie voor zonnepanelen, waarbij onze collega’s van Bouw betrokken zijn, tot het vinden van financiering, waarbij onze collega’s van Financieel Management kunnen helpen. Ook spelen vergunningskwesties een rol. Wanneer we bijvoorbeeld een windturbine willen plaatsen, komen onze collega’s van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) om de hoek kijken. Gelukkig kunnen we profiteren van de expertise van collega’s met verschillende achtergronden om onze klanten te ondersteunen bij het implementeren van duurzame energieprojecten. Juist die diversiteit aan uitdagingen maakt mijn werk zo leuk en interessant,” aldus Erik.

Meer over Erik

Projectleider energie

DLV Advies Drachten
Lavendelheide 13
9202 PD Drachten
info@dlvadvies.nl
0512 74 83 40

ERIK IN HET NIEUWS

Voor ondernemers uit de provincie Groningen en Friesland opent er op 22 januari a.s. een nieuwe subsidieregeling: Productieve investeringen landbouw. Deze subsidie, onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB), biedt mogelijkheden voor duurzame investeringen in nieuwe machines en installaties. Lees meer

Met de stijgende energieprijzen in 2021 besloten akkerbouwers Robert en Anne-Marie Stokman om te investeren in zonnepanelen. Sinds april 2022 liggen er 420 panelen op het dak van de aardappelsorteer- en bewaarloods in Biddinghuizen. Sinds juni 2023 is dit met 140 panelen uitgebreid. “De groene kant van het verhaal is dat we ons bedrijf zo energieneutraal mogelijk willen runnen. De economische kant is dat we meer zelfvoorzienend willen zijn, minder afhankelijk van de grillige energiemarkt,” vertelt Anne-Marie. Lees meer

Heeft u de energiebesparingsplicht nog niet ingevuld? De deadline van 1 december lijkt misschien nog ver weg, maar het is verstandig om nu al stappen te zetten om ervoor te zorgen dat u de energiebesparingsplicht op tijd kan indienen. Lees meer

Bekijk onze beschikbare vacatures

WORD JIJ ERIK'S NIEUWSTE COLLEGA?

Werken bij DLV Advies betekent afwisseling, veel vrijheid en volop kansen om je doelen te bereiken. Je werkt voor het grootste agrarische adviesbedrijf dat betrokken is bij de nieuwste innovaties in de agrarische sector op het gebied van onder andere emissiebeperking, mestbewerking en energie. DLV Advies werkt landelijk en is marktleider als het gaat om advisering aan agrarisch ondernemers binnen de varkens- en rundveehouderij en agrarische bouw.